top of page

Volatil syre i vin - hvordan det påvirker smag og duft og hvordan man opdager det

-En guide til at forstå og håndtere volatil syre i vin

Volatil syre er en type syre, der findes i vin og kan have en betydelig indvirkning på vinens smag og duft. Der er flere forskellige typer volatil syre i vin, men den mest almindelige er essentielle syrer, især ethansyre og propionsyre.


Rødvinsglas med rødvin fra Romanelli i Montefalco i Umbrien i Italien naturvin vegansk fremstillet

En for høj mængde volatil syre i vin kan føre til en bitter og sure smag, der kan gøre vinen svær at drikke. Det kan også føre til en "nedbrudt" eller "ødelagt" aroma, hvor vinen kan lugte af æggeblomme eller fødevarer, der er gået i forrådnelse.

Vinen kan også få en "vinegar" smag, dette kan være et tegn på at volatil syren er øget og kan være et tegn på utilstrækkelig vinifikation eller opbevaring.

En lav mængde volatil syre kan føre til en "flad" eller "udblandet" smag og aroma, som kan gøre vinen mindre interessant.

For at opdage, om en vin har for meget volatil syre, kan man smage og lugte på vinen. En vin med for meget volatil syre vil have en bitter og sur smag, og en "nedbrudt" eller "ødelagt" aroma. Man kan også måle syremængden i vinen med en syremåler.

For at undgå for meget volatil syre i vin, er det vigtigt at have kontrol over vinifikationen processen og opbevaringen. Dette kan gøres ved at holde temperaturen under kontrol under gæringen, undgå overgæring og at følge god hygiejne under hele processen. Det er også vigtigt at opbevare vinen på den rigtige måde for at mindske oxidationen, som kan føre til øget volatil syre.

Det er vigtigt at bemærke at volatil syre i vin er en naturlig proces og skal ikke forveksles med oxidation. En vin med den rigtige mængde volatil syre kan give en god balance mellem sødme, sure og bitterhed i vinen.


bottom of page
Trustpilot