top of page

Vinstokke og oliventræer


- Høstsæson hos Agricola Romanelli


I det sydlige Umbrien, en kort køretur uden for Montefalco, er der et stille stenhus med udsigt over en lille vingård. Stuehuset er ungt efter italienske standarder - det blev bygget omkring 1700 - men vingården udenfor er hjemsted for nogle af de længst producerende druer i regionen. Mange blev plantet for mere end 150 år siden.


Ved siden af ​​stuehuset, på svagt skrånende bakker, ligger et skrænt af oliventræer. Disse er også langt ældre end de fleste af oliventræerne i nærheden. Når morgensolen rammer dem, kaster den et blik af en overflod af små, skinnende oliven, og træerne ser ud til at lyse op.

Denne rolige vingård, gemt væk i det bakkede italienske landskab, er hjemsted for Agricola Romanelli.

naturvin bonde vurdere kvalitet af jord

Romanelli skaber noget af Italiens bedste biodynamiske olivenolie og vine. Alt er tørt opdrættet, kun gjort godt af sæsonbestemt nedbør og Umbriens rigelige sollys. Mens høsten er lille, er deres kvalitet ekstraordinær. Hver oliven og drue indeholder en dybde af nuancer, som du ville kæmpe for at finde andre steder i Umbrien.


Ved siden af ​​stuehuset, på svagt skrånende bakker, ligger et skrænt af oliventræer.

At lave olivenolie og vin er hårdt arbejde. At lave biodynamisk olivenolie og vin, alt sammen i hånden, er betydeligt sværere.

Og alligevel vil du ikke finde en gladere gruppe mennesker end menneskerne bag Romanelli.


"Du skal elske dette job," siger Devis, kældermesteren. Han siger det, efter at et hjul knækker et enormt kar i rustfrit stål, og næsten spilder de tusinde liter friskpresset druesaft, det indeholder. "Hvis du ikke elsker dette job, vil du være elendig."

Devis kan lidt af hvert. Han er fysiker, mekaniker, landmand, kemiker, ingeniør, kunstner, opfinder eller præst - alt efter hvad situationen kræver.


Uden brug af pesticider, kunstvanding, høstmaskiner og kommercielle faciliteter er Romanalli nødt til at gøre deres jord så stærk som muligt. Det er den eneste måde at producere exceptionelle oliven og druer, der overlever sæsonen.


En dag medbringer Daniele en kobberbeholder fuld af, hvad der ser ud til at være snavs.


"Humus," siger han. Han smiler.

Italiensk vinbonde arbejder biodynamisk på sin vinmark

Humus er en gammeldags måde at berige jorden på. Det er plantemateriale, der er blevet nedbrudt over måneder af vilde bakterier. Det lugter ikke af noget, og ved første øjekast skulle man tro, at det er almindelig jord. I virkeligheden er det lige så værdifuldt som guld: dets ydmyge udseende skjuler en enorm koncentration af gavnlige mikroorganismer.


"Vi spreder dette over vores land hvert år," siger Devis. "Det øger jordens biodiversitet og holder planterne glade."


Det er ikke kun næringsstoffer. Bakterierne i humus beskytter planter mod sygdomme og hjælper jorden med at holde på fugten, så vinstokkene og oliventræerne kan drage fordel af Umbriens regntid uden behov for yderligere vanding.


Humus og andre håndværkspraksis forsvinder langsomt. Moderne landmænd bekender sig til kemikalier og andre nemmere alternativer med hurtigere afkast. Men i Romanelli er alt gjort med jorden for øje. Biodiversitet skal komme først; det er den eneste måde at producere helt ekstraordinære naturgoder på.


Deres tidsplan afhænger i sidste ende af naturen. Høst, gæringsplaner, aftapningsdatoer og alt andet ændres hvert år afhængigt af sæsonen. Belønningen for den fleksibilitet er vedvarende jord, der producerer vin og olivenolie i verdensklasse, årti efter årti.


Vinbonde høster vegansk vin

De fleste moderne oliventræer, er kloner af en spansk sort. De vokser hurtigt og producerer masser af oliven efter to eller tre år. Overfloden er dog kortvarig. Oliven holder op med at komme efter omkring tyve år.


"Vores træer er ældgamle italienske sorter, som er usædvanlige i dag: »De blev plantet på bakker for 130 år siden, fordi bønderne reddede fladt land til druer og grøntsager. Maskiner kan ikke komme op ad bakken, så vi er nødt til at høste i hånden."


Håndhøst er meget arbejdskrævende, men det giver også bedre olivenolie. Skånsom håndtering betyder, at træerne er mindre stressede, hvorfor de fortsætter med at producere oliven efter 130 år. Og som med det meste mad giver tiden bedre smag.


"Ældre oliventræer er værdsat for deres olie," siger Devis, "men de er sjældne i dag. Vi er heldige at have nogle af de bedste træer i Umbrien."


Romanellis olivenolie er helt enestående. Dens usædvanligt høje koncentration af polyfenoler gør den levende og krydret med en større smagsdybde end noget andet du finder på din købmandsbutiks hylder.


Denne form for olivenolie kan ikke eksistere uden biodynamisk landbrug. Det kan heller ikke eksistere uden engagementet fra de håndværkere, der laver det - avlere, der er villige til at arbejde hårdere og pleje deres jord på den rigtige måde, og bevare metoder, der har eksisteret i hundreder af år.


Den passion trænger igennem i alt, hvad de laver. "Naturen er min boss," siger han. "Jeg er altid forbundet med hende. Det, tror jeg, er grunden til, at dette arbejde bringer mig fred.”Romanellis fine produkter vil snart være at finde i Rusticones Webshop.


Følg med på bloggen for flere eksklusive indlæg og nyheder.


bottom of page