top of page

Vin lagret på amfora

Bare endnu en ny dille? Prøv med en 6000 år gammel dille.


Vinfremstilling er ikke blot en kunstform, det har været en del af det at være menneske i århundreder. Selvom det er svært at præcisere, hvornår druebaseret vin først blev skabt (mange dokumenterede anvendelser af amforaer strækker sig tilbage til Romerriget og endda det gamle Egypten), er det veldokumenteret, at le-ramforaer var et af de ældste kar, der blev brugt i skabelsen, lagringen og opbevaringen af vin. I modsætning til moderne eg og stål (eller beton og glasfiber) repræsenterer leramforaer fortiden i nutiden og bringer et nyt perspektiv ind i den moderne vinsamtale, der (ironisk nok) er lige så gammel som vinfremstillingen.

Vinskaller der er marcereret i en amfora krukke

I antikken var alle amforaer selvfølgelig håndlavede, men det er en tradition, der stort set er uændret i dag. Selvom det er blevet meget nemmere at lave keramik efter skabeloner fremstilles de fleste amforer stadig i hånden - enten af ​​vinproducenterne selv eller gennem specifikke produktionsvirksomheder. Amphora-lagret vin er helt speciel takket være krukkens unikke form. Uanset om det er en vaselignende italiensk amfora eller en ægformet qvevri, så har produktionsmetoderne generelt en lignende proces (i store træk). Når druerne er knust og afstilket, placeres mosten i amforaerne for at begynde gæringen. Designet af en amfora er interessant, fordi drueskallerne bevæger sig gæringsprocessen rundt gennem krukken, og tjener som en naturlig blanding af væskerne med de faste stoffer.


I betragtning af, at denne eksponering sandsynligvis finder sted i mindst et par måneder, før den aftappes, får vinen betydelig skindkontakt (marceration af skallerne) og en tydelig smagsudvikling, som ikke ville være forekommet, hvis vinen var lavet i eg eller stål. Amphora-vine har en tendens til at have en større "tekstur" i vinen, normalt en blødere, afrundet frugt og en mere nøddeagtig, jordagtig kvalitet ofte med en lang og rig afslutning. Amfora-centreret vin har ramt direkte i hjertet af naturvinsbevægelsen. Årtusinder af historie og en ikke-interventionistisk tilgang gør amphora-vin til en... ja, naturlig pasform for dem, der er interesseret i naturvin og vinfremstilling. Tilføj det faktum, at disse vine har en tendens til at være ufiltrerede, og naturvinsfans vil falde for amfora-vine.


Takket være amforaens dybe rødder kan amforalagret vin i sidste ende findes over hele Italien (og verden). Bare alene i Umbrien finder du amforavin med små variationer i enhver vinproduktionen, der findes hos hver enkelt producent. Uanset hvilken flaske du beslutter dig for at prøve, eller hvilken region du vil udforske, er den bedste ting at gøre at læse op på et par flasker og - som en amfora begravet dybt under jorden (…) – grave (undskyld, men det var en oplagt analogi) lidt historie om processen.


Du kan fordybe dig i et udvalg af Umbriens vine på vores Webshop!

Hvis du vil fortsætte med, at læse og lære om vin og dets historie, kan du få notifikationer ved at melde dig til her på sitet!bottom of page