top of page

Vegansk vin

Opdateret: 26. dec. 2021

-Også for kødspisere“Vegansk vin, jeg troede da alt vin var vegansk?”, cirka sådan lød min første sætning, dog på tysk, da vi var i Umbrien og snakke med vinbonden Ennio Valentini ved et vingårdsbesøg hos Bocale. Jeg kunne ikke italiensk, Ennio Valentini kunne ikke så godt engelsk, heldigvis havde vi begge tilbragt noget tid i tysktalende lande. Jeg kunne derfor få fortalt at 99% af alt vin ikke er vegansk, da der i udbredt omfang bliver brugt animalske produkter i de afsluttende processer i vin fremstillingen.

Der er tale om æggehvidestoffer og gelatine udvundet fra knoglemarv hos grise og køer, som begge dele bruges til at gøre vinen mere klar og glansfuld, samt tætne vinens konsistens, for at give den mundfylde vinbonden ønsker. Men vinen vil sagtens kunne opnå fine karakteristika uden brug af disse tilsætningsstoffer. Det er selvfølgelig bare lidt sværere og kræver mere arbejde fra vinbondens side.Vegansk vin er kvalitetsvin

Hos Rusticone er vi godt nok ikke veganere, vi elsker kødets egenskaber i form af smag og konsitenser. Men vi er store fans af dygtige vinbønder og af terroir med store egenskaber. Vi er derfor ekstra imponeret af vine der er produceret med benspænd og vi oplever kvaliteten af det endelige produkt ofte følger de vine, der ikke kan bruge diverse snydetricks i form af tilsætningsstoffer. På samme måde som film lavet af instruktørne bag Dogme 95 filmene, må objektivt må vurderes til at være af større kunsterisk værdi end Sharknado 2. Vi har derfor importeret veganske vine, som ikke går på kompromis med smag og kvalitet. Vinene har ofte høj kompleksitet og vil derfor være perfekt parring til bøf, hvor umamismagen underbygges af vinens kvaliteter.


I Umbrien er der mange producenter der producerer biodynamisk, men enkelte har også vegan mærket, som f.eks. Bocale. Grunden til bønderne i området omkring Montefalco har valgt at producere store mængder naturvin, sammelignet med andre vinområder, er lidt usikre.

Men Ennio Valentini fortæller om et område der er meget lokalt forankret, indbyggerne i Umbrien er meget sammentømret med naturen og landskabet i området. Især fordi mange af deres forfædre har været bønder, både med produktion af vin, men også andre landbrugsråvarer.

Bønderne føler derfor en større sammenhæng med naturen og dets enorme egenskaber. Når man så krydre dette med område der er frodigt med de rette jordforhold, der optimale for at gro imponerende vine. Modsat toscana og piemonte er Umbrien også rimelig ukendt i resten af europa og derfor har de heller ikke samme mængde eksport af vin. Kravene til vinene fra områder med stor eksport, vil også oftere forvente et helt ensartet produkt, der også gerne ikke skal udfordre smagsløgene, som f.eks. her i Danmark er tilvænnet meget søde vine, se bare den populære Zinfandel, der ofte har karakteristik af Ribena saftevand.

For os hos Rusticone vil vi udfordres og have enorme smagsoplevelser når vi drikker vores vine. Derfor støtter vi op om producenter af veganske vine, der opretholder kvalitet i højsædet.


Tjek vores vine fra Bocale ud i shoppen, de er alle veganske og du kan godt se frem til stor smag og kvalitet.


Du kan også læse nærmere om vingården Bocale her.


Derudover vil vi foreslå at melde jer til her på sitet, som vil sørge for i kan få notifikationer når der kommer nyt på bloggen, samt giver adgang til invitationer til eksklusive events.


#IoBevoSagrantino


bottom of page
Trustpilot