top of page

Tidlig julegave direkte fra Italien


Her hos Rusticone begynder julen så småt at nærme sig, temperaturen er udendørs kommet under de magiske 12-15℃ der er den optimale opbevaringstemperatur for rødvin. Dagene bliver kortere og mørket sænker sig over landet nærmest inden solen er stået op.

Det er i perioder som disse der kan være behov for at lade tankerne flyve tilbage til de varmere tider med solskin og ferie.


Vi hos Rusticone brugte sommerferien præcis som vi ønsker det hvert år, nemlig på ferie i Umbrien. Det er på vores ture rundt i området omkring Montefalco, at vi finder og udvælger lige nøjagtig de vine, som vi synes I skal have lov til at smage på herhjemme i Danmark. De umbriske vine er ovenikøbet nærmest som skabt til den danske vinter, hvor simremad og varme i vinen går hånd i hånd.

De vellavede og tanninrige vine lavet på Sagrantino druen, passer som fod i hose til retter med vildt, kraftige sovse eller mad der har kogt ind over en lang dag. Står den på risengrød vil en flaske Passito, hive den lidt barnlige ret op på en stærkt gastronomisk niveau.

Romanelli plukker Sagrantino druer på vinmark ved Montefalco i Umbrien Italien

På en af vores ture rundt omkring Montefalco, var vi blevet inviteret til rundvisning og middag hos vores nye producent Devis fra Romanelli, der er 3. Generation på gården. Devis er i sandhed en moderne vinbonde, der formår at koble traditioner og eksperimentering sammen i sin produktion af vin. Han formår derved at tæmme den vilde Sagrantino drue, til at skabe nogle fuldstændig vanvittige rødvine, men glemmer ikke sine rødder og bruger derfor ikke unødvendig kemi, som pesticider og sulfitter. Devis er heller ikke bleg for at lege med vinene, han har skabt den fuldstændige vanvittigt lækre og læskende “Le Tese”, der er en orangevin lavet på trebbiono spolentino, der ofte vil være en meget anonym drue, men ved at lade den marcerere med skinkontakt, får vinen markant mere struktur og lidt kant, der løfter den til et uhørt højt niveau!

Vinmark hos vinbonden Romanelli, hvor der dyrkes Sagrantino til produktion af rødvine i Montefalco, Umbrien i Italien

Rundturen på gården blev afsluttet med dagens højdepunkt, Devis’ mor Anna havde brugt formiddagen på at lave middag. En fuldstændig traditionel gnocchi ret med en ragu baseret på en flaske Sagrantino “Terra Cupa” produceret på den gård vi sad på (Selvfølgelig). Dybden i denne ret var fuldstændig uimodståelig og hver eneste tallerken var som slikket rene! Selv her i slutningen af november måned, løber munden nærmest i vand, bare ved tanken om denne ret.Et dejligt minde i en mørk tid! Men julen er jo gavernes fest, og efter tikken og beden på vores små knæ har Anna udleveret sin opskrift til os! Og hvad er endnu bedre, så har hun givet os lov til at dele den med alle vores kunder!

Derfor vil vi i den kommende tid medsende den hemmelige familieopskrift, på den lækreste italienske ret jeg til dato har fået, ved alle vores forsendelser!

Et godt råd er selvfølgelig at sikre sig en ekstra flaske “Terra Cupa”, så man ikke går ned på råvarene!


bottom of page
Trustpilot