top of page

Terroir


Vinstokkens ydre påvirkningTerroir er et fint fransk bregreb, som vinkendere elsker at slynge om sig med, men der er en mening med galskaben. Terroir er nemlig et præcist dækkende begreb, som ikke findes som enkeltord på dansk, det dækker således over alle de miljømæssige faktorer der spiller ind på den givne vinstok. Terroir dækker over, jordsammensætning, markens beliggenhed i forhold til solen, højde i landskabet, klima og omkringliggende strukturer som floder og bjerge.
Terroir er yderst afgørende for, hvilken vin man ender med i glasset. Vinbøndernes undersøgelser og viden om deres marker, er derfor yderst vigtige, når de skal træffe beslutninger i deres vinproduktion.


Hos Rusticone beskæftiger vi os med vine fra Umbrien, nærmere betegnet området omkring Montefalco. Montefalco ligger i en gryde i bjergkæden Appenninerne, jorden er lerrig og jo højere i landskabet man befinder sig vil man finde nærmest cementagtig jordbund, som egentlig ikke er det ideelle for vinstokkene, da regnvandet hurtigt vil skylle væk fra marken. Men cementlaget skaber også en naturlig udvælgelse af vinstokkene, da de stærkeste stokke nok skal overleve. Jordbunden bliver altså et benspænd på linje med alle naturvinskravene, der stiller krav til vinbonden om at træffe de rigtige valg, men som også belønner dem der lykkedes. For vinstokke der har mulighed for et minimalt optag af vand, giver druer med lavere vandindhold og koncentrationen af smag er derfor større.Umbrien er som helhed et meget frodigt område, hvilket ikke er at foretrække ved fremstilling af vin. Men Montefalcos gryde har et mikroklima, med lavere mængde nedbør end gennemsnitligt i Umbrien. Det lagt sammen med det førnævnte jordsammensætning og de stejle skrænter omkring byen, giver et terroir der kan have stor indflydelse på vinens karakter. Når man så tilføjer til ligningen, at druen Sagrantino er meget påvirkelig af terroir, så får man vin, hvor bondens arbejde kan både duftes og smages.Hos Rusticone sælger vi kun naturvine med så minimal kemisk intervention, som overhovedet muligt. Al den smag vinstokkene hiver op fra Montefalcos lerholdige undergrund og smider ud i Sagrantino druerne, kan fornemmes allerede når næsen nærmer sig glassets kant og når dråberne rammer tungen bliver man i tankerne sendt direkte til Italien!


Hvis du virkelig kunne tænke dig at eksperimentere med smagen af terroir, foreslår vi at prøvesmage Bocales almindelige Sagrantino DOCG, samtidig med topvinen Ennio. Ennio høstes kun på særligt gode år, når nedbøren har været minimal og vandindholdet i druerne er ekstraordinært lavt. I smagningen vil du derfor kunne opleve, hvordan vinbondens valg ud fra hans terroir, giver anledning til meget forskellige vine, selv fra samme hus! Vi har lavet en terroir smagskasse med 2 Sagrantino DOGC og 2 Ennio, du finder den her.


bottom of page