top of page

Tanniner i vin: Hvad de er, hvad de gør, og hvad de betyder for vinens smag og lagringspotentiale


En dybdegående guide til tanniner i vin: Fra kemisk sammensætning til praktiske anvendelser


Tanniner er et grundlæggende bestanddel i vin, og de har en stor indvirkning på vinens smag og lagringspotentiale. Tanniner er et komplekst sæt af forbindelser, der findes i druer, men især i vinens skind og kerner. De er også til stede i træfade, der bruges til at lagre vin.


Hvis du vil oplever tanniner der er tøjlet på fineste manerer, så spring ind i shoppen og find dig et par flasker af de rene Sagrantino vine, der med det lækreste håndværk har skabt topvine!

Rødvin produceres i Umbrien Montefalco i Italien af druen sagrantino og sangiovese

Kemisk set er tanniner polyfenoler, der er en type organiske forbindelser, der findes i planter. De er kendt for deres astringerende (tørrende) effekt på munden, og de er også ansvarlige for den sorte farve, der findes i mange røde vine.


Tanniner har mange funktioner i vin. De bidrager til vinens struktur og kompleksitet, og de hjælper med at balancere vinens sødme og syre. De kan også hjælpe med at modvirke mikroorganismer, der kan ødelægge vinen, og derfor spiller tanniner en rolle i vinens lagringspotentiale. Jo mere tanniner en vin har, desto længere vil den normalt kunne lagres.


Tanniner findes i større mængder i røde vine end i hvide vine, fordi rødvin er lavet ved at koge druerne sammen med skindene, mens hvidvin er lavet ved at fjerne skindene før kogeprocessen. Det betyder, at rødvin har mere tid til at udtrække tanniner fra skindene, mens hvidvin har mindre tanniner.


Der er mange faktorer, der påvirker tanninniveauet i en vin, herunder druetype, modenhed, jordbundsforhold og vinifikationsteknikker. Nogle vinproducenter vil bevidst ændre tanninniveauet i deres vine ved at tilføje tanniner fra andre kilder, såsom træfade, for at opnå en ønsket smag og struktur.


Alt i alt spiller tanniner en central rolle i vinens smag og lagringspotentiale. De bidrager til vinens struktur, balance og kompleksitet, og de er en vigtig faktor at overveje, når man vælger en vin.


Vi har gjort det nemt for dig, check shoppen og du vil finde tanninholdig vin, der giver den helt rigtige følelse i maven!

bottom of page
Trustpilot