top of page

Tanniner

Opdateret: 23. dec. 2021


Vinens superhelt, med det blakkede ry
Vindruer på stilk der bruges til produktion af rødvin, disse er håndplukkede

Når vin skal beskrives snakker man ofte: Farve, aroma/duft, alkohol, syre, sødme og så om tanniner eller tørhed. Tanniner kaldes også garvesyre og findes i mange madvare som te, mørk

chokolade og så i vin. Tanninerne i vin sidder i skaller, kerner og stilke, jo mere der bearbejdes med det høstede udbytte, hvor komponenterne er til stede, jo flere tanniner vil der være til stede i den færdige vin.

Der er forskel i tannin indholdet i de forskellige druesorter, Pinot noir har meget få tanniner, mens Nebbiolo og Sagrantino er rigtig mange. Der vil derfor oftest bearbejdes mere med vine lavet på druer med få tanniner, så stilke og kerner kan afgive flere tanniner til vinsaften.


Men hvad gør tanniner ved vinen?

Tanniner binder sig til protein, det er denne effekt man har udnyttet til garvning af læder med tanninerne/garvesyren i egeblade. I vin er denne effekt meget tydelig når man drikker vinen, da tanninerne vil binde sig til spyttets protein og gøre spyttet mindre viskøst, som giver en mundfølelse af tørhed. Så når de kloge hoveder snakker om en tør vin, så vil det være et udtryk for en vin med mange tanniner. Tanniner vil have en smag af bitterhed, der ofte i kombination med vinens sødme og syre vil give en velsmag.

Tanniner fungerer som konserveringsmiddel i vin, vine med højt tannin indhold vil derfor have rigtig lang holdbarhed og dermed stort modningspotentiale. Smagsstofferne i vin udvikler sig og vil over tid blive mere raffinerede, komplekse og fyldige, dog kun til vinen tipper og bliver eddikesur.

Tanniner kan også have forskellig karakteristika, de kan være kraftige, snerpede og overdøve frugtsmagen i vinen, men tanninerne kan også være silkebløde, afrundede og give en sødlig fornemmelse. Tanninernes egenskaber vil mange gange være det der definere en vin som vellavet.

Rusticone sælger vine produceret ved Montefalco af Sagrantino, de vine vi forhandler er naturvine, de er derfor ikke tilført kunstige stoffer for at ensrette vinene, det er simpelthen op til vinbonden og jorden at få vinen til at smage fantastisk. Tanninerne i Sagrantino er selvfølgelig tydelige, men de er afrundende og giver vinene en fuldstændig fantastisk kompleksitet og smagsvarighed i top.


Tanniner og mad

Vin kan altid nydes, men oftest fungerer vinenes egenskaber bedst i forbindelse med mad, her spiller tanniner i vin igen en kæmpe rolle. For, som tidligere beskrevet, binder tanniner til proteiner, ved indtag af proteinholdig mad, vil tanniner i vinen binde sig til madens protein og forstærke smagsoplevelsen af både mad og vin.

Spegepølser der vil passe godt til vin med mange tanniner som Sagrantino

Kød er selvfølgelig den mest almindelig kilde til protein, smagsmæssigt vil kød ofte have smag af salt og umami, når vinen så kommer med sødme, syre og så tanninernes bitterhed, vil man opleve en enorm velsmag. Så står menuen på kødretter, bør man gå efter en tanninholdig vin, hvor vi hos Rusticone sværger til vin lavet på Sagrantino! Tjek vores udvalg i vores webshop.


Du kan også blive medlem af sitet og få notifikationer hver gang der kommer nyt spændende content i bloggen, samt blive inviteret til eksklusive events med fokus på Sagrantino og naturvin. Du skal bare logge ind øverst på sitet.


#IoBevoSagrantino


bottom of page
Trustpilot