top of page

Sødme i vin: Hvor kommer den fra, og hvad gør den for smagsindtrykketEksempler på vine med meget og lidt sødme, og hvad sukkertilførsel betyder i dansk vinproduktion


Sødme er en vigtig faktor i vin, og det er en smag, som mange mennesker sætter pris på. Sødmen i vin kommer fra restsukker, der ikke er omdannet til alkohol under gæringen. Restsukker findes i druesaftet, inden gæringen påbegyndes, og det kan også tilføjes til vinen efter gæringen.

Mand drikker vin fra Italien, vinen laves i Umbrien Montefalco. En orangevin på trebbiano druen.

Der findes mange forskellige vine med forskellig sødme, og dette kan være med til at påvirke smagsindtrykket. Viner med meget sødme føles ofte tætte og fyldige i munden og har en lang eftersmag. Eksempler på vine med meget sødme er tørrede frugtvin, likørvin og Portvin.


Viner med lidt sødme føles ofte lettere og mere flydende i munden, og de har en kortere eftersmag. Eksempler på vine med lidt sødme er de fleste hvidvine og mange rosévine.


Derudover kan sødmen i vinen også påvirke vinens balance. Hvis vinen har meget sødme, men få tanniner, kan den føles ubalanceret og flad. Hvis vinen har lidt sødme, men mange tanniner, kan den føles tør og astringent i munden. Det er derfor vigtigt at finde den rette balance mellem sødme og tanniner for at skabe en velafbalanceret vin.


I dansk vinproduktion er det tilladt at tilføje sukker til vinen under gæringen for at øge sødmen. Dette kan gøres for at balancere vinens syre eller for at skabe en vin med en højere sødme. Det er dog vigtigt at huske, at der er grænser for, hvor meget sukker der må tilføjes til vinen, og der er strenge regler for, hvad der må angives på etiketten. Derfor er det altid en god idé at læse etiketten, inden man køber en vin, for at få et indtryk af vinens sødme og eventuelle sukkertilførsel.


Der hvor sødmen især er afgørende for vin, er naturligvis i dessertvine. Hos Rusticone sværger vi til Passito, der er dessertvin lavet på Sagrantino, der derfor har stor sødme, men også lidt tanniner som modspil, så det hele ikke bliver sukkersødt og kvalmt.

Du finder Bocales Passito her.
bottom of page