top of page

Sødme i vin


En af de egenskaber ved vin der ofte skaber mest debat, er vinens sødme. Vinens sødme er meget simpelt et udtryk for, hvor meget sukker, der ikke er fermenteret, der er tilbage i vinen, kaldet residual sukker. Mængden vurderes i gram sukker pr. liter vin (g/l) og kan variere fra 0 g/l helt op til 600 g/l, sammenlignende har mælk omkring 50 g/l, cola 113 g/l og ahornsirup 700 g/l.


Vine inddeles efter deres sødme af eksperter efter følgende skema:

Bone-dry: 0g/l

Dry: 1-17 g/l

Off-dry: 17-35 g/l

Medium sweet: 35-120 g/l.

Sweet: mere end 120g/l.

Det er jo meget simpelt, pånær det faktum, at mennesket er super dårligt til at vurdere sødme, da karakteristika som tanniner og syre, kan få en vin til at smage sødere. Udover forskellige risici for at blive snydt, er der også forskel fra person til person, hvor nemt man smager sødmen. Der er derfor ikke noget rigtigt og forkert, hvis man synes en vin smager for sødt eller for lidt sødt, da det udelukkende er personlige præferencer der kan bestemme dette. Dog kan man vende hjernen til visse smage, hvis man derfor til dagligt ofte spiser sød mad, vil hjernen belønne dig mere, hvis der indtages sødmefulde drikke. Modsat vil personer der indtager føde med forskellige karakteristika som syreholdig og med bitterstoffer, vil ikke få samme glædesfulde oplevelse af sødmen. Det vigtigste at tage med, er derfor, at indrage sødmen i sin analyse af den vin man smager. Jo mere man øver sig på at smage efter og analysere vinen, jo mere vil du smage og jo bedre vil vinen smage!


Hos Rusticone sælger vi kun naturvine, som slet ikke har nogle tilsætningsstoffer og selvfølgelig derfor heller ingen tilsat sukker. Men et særligt område inden for vinverdenen, kan du være sikker på der næsten altid er tilsat sukker. Inden for mousserende vine er der næsten altid tilsat sukker i slutningen af modningsprocessen. Derfor vil der altid på


mousserende vine, som champagne og cava, være opgjort residual sukker på etiketten. Igen er der en tabel der beskriver sukkermængden:

Brut nature: 0-3 g/L (ingen tilsat sukker)

Extra brut: 3-6 g/L

Brut: 6-12 g/L

Extra dry: 12-17 g/L

Dry: 17-32 g/L

Demisec: 32-50 g/L

Doux: over 50 g/L.


Champagneskum

Sødmen i vinen er vigtig i forhold til vinen “krop”, mange gange karakteriseret ved dens viskositet. Jo mere sukker, jo tykkere føles vinen. Mange konventionelle vinbønder vil korigere for denne viskositet ved brug af tilsætningsstoffer f.eks. Gelatine, der derfor heller ikke gør dem veganske. Hos Rusticone sælger vi kun vine uden tilsætningsstoffer, der derfor også er veganske, tjek vores Vinshop og smag vegansk vin uden tilsat sukker, men med masser af sødme!


Du kan også melde dig til her på sitet og få en notifikation næste gang der kommer spændende indlæg der måske kan lære dig noget om vin!


bottom of page