PIZZA! - Vinens bedste ven!
Vin har selvfølgelig hovedrollen hos Rusticone, men passion for mad og især italiensk madlavning kan vi ikke sige os fri for! Siger man Italien og mad, så er det næste selvfølgelig pizza. Alle, ung som gammel, mand som kvinde, alle elsker pizza! Pizza kan komme i mange støbninger, men hos Rusticone er det den Napolianske stil vi har forelsket os i. Stilen fra Napoli er kendetegnet med en sprød og relativt tyk kant, med enorme luftbobler, der giver sprødhed når pizzaen bages ved kraftig varme. Bunden skal være tynd og fyldet så simpelt som muligt. Dejen til pizzaen er alfa og omega, og ingen går mere nidkært til opgaven end pizzabagere fra Napoli.

Men som vin, skal pizza ikke være for en lukket klub, hemmelighederne skal ud og vi vil hjælpe dig! Vi har lavet en opskrift på pizzadej, der er tæt på idiotsikker, som sikrer dig dej med enorme luftbobler, som ikke trækker sig sammen når du former den og mulighed for at lave den fineste tynde bund.
Pizza bagning skal være nemt, men man skal stadig have tålmodighed og vigtigst skal man lægge sin kærlighed i pizzafremstillingen. En pizza lavet på kærlighed, vil belønne dig med rendyrket nydelse retur!
Pizzaopskrift:
Fremstillingen af dejen er delt i 2, 1. del laves dagen før du skal føre dig frem med fremstilling af kvalitetspizza og mængden i opskriften bliver til 5 dejboller.
ingredienser del 1:
150 gram mel, helst tipo 00 eller manitoba
150 gram vand
2,5 gram tørgær
5 gram honning
Fremgangsmåde:
Vi skal have fremstillet en "snyde"-surdej, hvor vi får udnyttet de bagepraktiske egenskaber, som surdejen giver, men uden kampen for at holde surdejskulturen i live og uden den syrlige smag i pizzaen. Gæren røres ud i vandet til det er opløst.
Honning tilføjes og røres til det er opløst og du venter herefter 5 minutter.
Mel køres igennem en si og røres ud, til massen har en klæg, tapetklister-agtig, konsistens.
Der sættes låg på og beholderen efterlades på køkkenbordet i 1 time, inden den kommer i køleskabet i 16-24 timer.
Nu har vi fået skabt vores "Snyde"-surdej.
Dagen efter kan vi genoptage dejfremstillingen.
ingredienser del 2:
350 ml vand.
625 g. mel
20 g. havsalt
Surdejen fra dagen før.
Olivenolie
Fremgangsmåde:
Vandet måles af og surdejen røres forsigtigt ud i vandet.
halvdelen af melen tilføjes igennem en si.
havsalt tilsættes og røres ud i massen.
Det sidste mel tilsættes og æltes let.
Den samlede dej efterlades på køkkenbordet i 15 min, hvor du dækker den med husholdningsfilm, efter at have smurt et tyndt lag olivenolie over overfladen af dejen, så filmen ikke klistrer fast.
Herefter skal dejen "bolles op" (Haha). Nu er det vigtigt, at dejens overflade igennem resten af processen forbliver overflade. "Opbolningen" foregår altså ved, at samle dejen "ind i" sig selv. Overfladen trækkes imod bunden og foldes ind i dejkuglen, indtil dejkuglen har en jævn overflade. Som vist herunder

Skålen kan med fordel være smurt med olivenolie, så dejen er nemmere at få ud igen.
Skålen afdækkes med husholdningsfilm og hæver v. stuetemperatur i 30 min.
Herefter skal vi have delt kuglen til de små dejboller, som vi skal forme til pizze. Dette sker ved at dele den store dejkugle i 5 lige store dele.
Nu skal vi igen "bolle op" og her husker vi, at overfladen fra den store kugle, skal fortsætte med at være overflade for de små kugler.
Lidt olivenolie på bordet og kuglerne "foldes" igen ind i sig selv som vist herunder:

Kuglerne ligges på en plade, hvorpå der er drysset lidt mel, for at de ikke skal klistre fast. Kuglerne smøres med tyndt lag olivenolie og afdækkes med husholdningsfilm. De efterlades ved stuetemperatur i 2 timer til yderligere hævning.
Så er vores dejkugler klar til formgivning! Tag 1 kugle og tryk nænsomt i midten og mærk luften bliver skubbet imod kanten, gentag 4-5 tryk, så kanten af dejen er ca. 3-4 cm tyk. Herefter vender du dej og giver igen nogle lette tryk. Vend dejen igen og træk nænsomt med venstre hånd i dejens kant, mens den højre trykker ned i midten af dejen og vender pizzaen 90 grader pr. træk. Gentag til pizzaen har en tykkelse på få mm. i midten og kanten er 1-2 cm bred.
Fyld kommes på, her kan du være kreativ!
I afbagningen vil en pizzaovn naturligvis være at foretrække og der er begyndt at komme flere gasdrevne ovne på markedet. Alternativt kan en bagestålsplade i en ovn på fuld kraft give nogle formidable pizze. Afbag pizzaen til kanten har enkelte sorte prikker, disse giver en let bitterhed til pizzaen, der giver en enorm velsmag!
Pizza bør nydes med et glas rødvin, de to supplerer hinanden enormt og som du kunne læse i vores indlæg om madparring, så hører der italiensk vin til pizza!
Når jeg selv serverer pizza, står der en flaske Bocale Sagrantino DOCG på bordet, vinens omsluttende tanniner, spiller formidabelt sammen med tomatsovens sødme og basilikummens friskhed!
Skynd dig at komme igang, så kan du servere et autentisk måltid imorgen!