top of page

Passito

- Den himmelske dessertvin


Ethvert godt måltid bør afsluttes med en dessert, det er både sådan traditionen lyder, men der er faktisk videnskabelig årsag hertil. Sukkeret i desserten får simpelthen mavesækken til at udvide sig, man vil derfor ikke have samme følelse af oppustethed efter et tungt og fedt måltid, hvis det efterfølges af noget sødt (Hvis man selvfølgelig formår at moderere sig lidt, inden juleaftenen ender med en ambulancetur).

Fra naturens side er mennesket udstyret med en trang til sødt, dette skyldes formodentlig, at der ofte findes mange kalorier i søde fødevare, som man derfor kan leve af længe, når man skulle jage bisoner eller samle bær og svampe. Kroppen er derfor indrettet til, at man da godt lige kan få plads til desserten.


Man vil til det gode måltid indtage en frisk og læskende hvidvin til fisken, en kraftig og tannintung rødvin til bøffen, men lige så vigtig er den perfekte dessertvin til måltidets sidste ret. Mange vil sværge til portvin, men lige så mange vil påstå denne hedvin er for sød og på grænsen til det kvalmende, med dens mørke noter og marmeladesøde bærsmag.

Høst af vin afsluttet og vinbønderne mødes ved vinmark

Hos Rusticone sværger vi til Passito fra Montefalco. Passito produceres i hele Italien på mange forskellige slags druer, flere af disse har en lavere kvalitet. Nogle vingårde bruger kun overskudsdruerne fra deres rødvinsmarker, som de ikke finder gode nok til at komme i gårdens rødvin, hvilket hurtigt resulterer i et produkt, hvor der skal balanceres med diverse tilsætningsstoffer, for overhovedet at få noget drikkeligt vin. Vinene der nærmest ligner kemiprojekter, vil ligge sig meget op af de kvalmende portvine med overdreven sukkersødme.


Hos Rusticone har vi fundet Passito produceret på Sagrantino, denne drue er kendt for sin enorme potenthed, med kraftig syre, alkohol og tannin-indhold. Tilsættes der sødme i den række, rammer man noget fuldstændig guddommeligt.

Saften fra sagrantino druer hældes på egefade til modning

Passito produceres ved at høste druerne meget sent på året, dog inden frosten sætter ind, modsat tilfældet med den amerikanske icewine. Druerne får altså mulighed for at hænge og trække så meget saft og kraft fra planten, som overhovedet muligt. Efter høsten vil druerne blive lagt på tørre måtter i et let opvarmet lokale, hvor de vil ligge mens vandindholdet i druerne vil fordampe. Der stiles efter et vandindhold på 50% af det oprindelige. Ligesom når du laver en kraftigt reduceret rødvinssovs, vil der kun være lutter gode sager tilbage i druerne. Den resterende most presses og kommer på egetræsfade i 24 måneder, inden vinen kommer på flaske, hvor den igen modnes i 6 måneder før den kan sælges.


Hos Rusticone forhandler vi vine fra Bocale, der producerer deres vine ud fra naturvins principper af højeste standarder. Hos Bocale tilføres ingen udefrakommende gær, ingen pesticider eller kunstig gødning til markerne, der laves ikke kraftig filtrering af vinene, der tilføres ingen kunstige stoffer til vinene for at dække over fejl lavet på marken og der tilføres heller ingen animalske stoffer som æggehvidestoffer eller gelatine, for at klare vinen og give rette konsistens.

Med andre ord vinbonden kan ikke snyde på nogen måde, det arbejde der foregår på marken og de valg vinbonden tager, vil kunne smages i vinen i flasken.

Dette gør sig også gældende for den Montefalco Passito der produceres hos Bocale. Vinen er enormt vellavet og alle noter marken hvorpå vinen er høstet kan smages i vinen, hvilket også gør sig gældende for alle de andre vine fra Bocale.

Grundet Sagrantino druens kraftige tanniner, er passito, lavet på druen, super kompleks og har en fløjlsblød tanninstruktur. Med den underbyggende tanninsstruktur bliver Passitoens sødme fint suppleret med flere nuancer, der giver et markant bedre vinindtryk.


Druer af Sagrantino holdes frem klar til modning og produktion af Passito

Passito passer perfekt til tunge og søde desserter, som chokolade tunge kager, desserter med marengs eller ris a la manden til julen vil blive super suppleret af et glas passito.

Hos Rusticone anbefaler vi dessertvin servers ved 10-12 grader, da vinene er alt for kraftige og komplekse til at blive serveret ved samme temperatur som rødvinen på de 18-20 grader.

Af samme årsager som ved almindelig rødvin, foreslår vi at lade passito “trække vejret” i mindst 30 minutter, for vinen får mulighed for at åbne sig og give dig den perfekte oplevelse.


Find passito fra Bocale her


Og husk at melde dig ind i Rusticones univers, så får du notifikation næste gang der er nyt fra bloggen og du får mulighed for at deltage i eksklusive events.bottom of page