top of page

Parring af vin og mad

Opdateret: 16. jan. 2022


Vin fra Umbrien er enormt taknemmeligt at arbejde med i mødet med mad. Alligevel kan det stadig føles overvældende at vælge det ideelle madparring. Det er dog sværere at gå

Udskæringer af kød i top kvalitet

galt end man skulle tro - og mad- og vinparring er yderst subjektivt. Selv om der tales om den hellig gral, hvor hver komponent i ligningen får det allerbedste frem i den anden, er der utallige muligheder for vinparring for ethvert muligt måltid.


Det er slet ikke nødvendigt at memorere uendelige lister over parringer, men der er et par enkle tommelfingerregler at huske på for at forhindre, at elementerne i maden og vinen kolliderer med hinanden. I dit vinvalg skal du være opmærksom på:


  • Krop: Par lettere vine med lettere retter og fyldigere vine med rigere retter, så vinen ikke overdøver maden, eller omvendt.

  • Syre: Jo rigere mad, jo mere syre skal din vin have. En syrefattig vin smager fladt sammen med fed eller cremet mad som foie gras eller risotto.

  • Alkohol: Hvis din vin er høj i alkohol, så undgå at parre den med krydret mad – krydderiet vil forstærke alkoholen og få vinen til at smage brændende, og alkoholen får maden til at smage overkrydret.

  • Sødme: Tørre vine er lettere til at kombinere med de fleste måltider, men f.eks. fungerer en lille mængde restsukker i hvidvin absurd godt med pikante retter som pad thai eller karry .


Når du forstår det grundlæggende, kan du begynde at finjustere dine parringer ved at overveje smagene i vinen i forhold til ingredienserne i maden.

Aromatiske, citrusagtige orangevine med urteagtige smag, som Trebbiano Spoletino fungerer godt med syrlige friske grøntsagsretter, som en rucolasalat med masser af friske grønne krydderurter. Sagrantinos super høje tanninindhold, skal du kigge efter retter med fedt og umami. Druen komplementerer umami-smagen fra vilde svampe og ost druen helt fantastisk.


Hvis din ret indeholder en sauce, så match vinen til disse smage i stedet for til hovedingrediensen. Derudover er et rigtig godt tip at huske på: at det, der vokser sammen, hænger sammen! Især i Europa er vine ofte beregnet til at komplementere det lokale køkken.


Spaghetti alle Vongole
Spaghetti alle vongole, perfekt med et glas Sagrantino!

Når alt det er sagt er det vigtigste at have det sjovt med dine parringer; hvis du husker disse retningslinjer, kan du opdage en hel verden af ​​overraskende smagskombinationer. Du vil måske endda opdage, at du foretrækker dine egne eksperimentelle kampe frem for klassikerne. Der er ikke andet end at få gang i køkkenet med afsøge ny kombinationer.


Skal du prøve og parre nogle fantastiske vine fra Umbrien med dit næste madprojekt? Så tjek vores Webshop ud!

Hvis du bare vil have endnu mere fantastisk viden om vin, mad og de gode oplevelser, så meldt dig til på sitet længere oppe og få notifikationer hver gang vi ligger noget ud her på bloggen!

bottom of page
Trustpilot