top of page

Oxidation i vin - hvordan det påvirker smag og duft og hvordan man opdager det

-En guide til at forstå og undgå oxidation i vin


Oxidation er en naturlig proces, der sker, når vin udsættes for ilt. Det kan føre til ændringer i vinens smag, farve og duft, og kan i værste tilfælde gøre vinen udrikkelig.


Rødvin på flaske står på bordet i Montefalco Umbiren i Italien med vin lavet på druen Sagrantino

En af de mest almindelige problemer, som oxidation kan forårsage i vin, er et tab af friskhed og frugtige smagsnuancer. Vinen kan føles "flad" og "udblandet" i smagen, og den kan miste sin karakteristiske aroma. Oxidation kan også medføre, at vinen får en "metallisk" eller "appleskal" smag, som er et klart tegn på at vinen er blevet ødelagt.

Farveændringer kan også forekomme, hvor vinen bliver mørkere og kan miste sin glans. En anden almindelig oxidation er " Sherry-effekten" hvor vinen får en sødlig og karamelagtig smag med kendetegn som mandel, nødder eller sød karamel.

Det er vigtigt at undersøge vinflasken, hvis man mistænker for oxidation. Flasken kan have synligt tegn som bobler i skruelåget eller sediment på bunden, eller væsken kan have en uklar og disig farve.

For at undgå oxidation, bør vin opbevares i kølige, mørke og tørre omgivelser og på den måde mindske kontakten med ilt. Flasker skal også opbevares vandret, så korken altid er i kontakt med vinen, det mindsker risikoen for luft at trænge ind i flasken.

Det er vigtigt at undersøge vinflasken, hvis man mistænker for oxidation. Flasken kan have synlige tegn som bobler i skruelåget eller sediment på bunden, eller væsken kan have en uklar og disig farve. Hvis vinen er blevet oxideret, bør den ikke drikkes, da det kan føre til dårlig smag og maveproblemer.


Tjek vores webshop for at finde topvine!


bottom of page