top of page

Hvad er vinens krop, og hvad betyder den for vinens smag og følelse i munden?

Eksempler på vine med stor og lille krop, og hvad der kendetegner dem

Vinens krop er en udtryk for vinens følelse i munden. En vin kan være "tynd", "medium" eller "tyk" i konsistensen, og dette kaldes vinens krop.


Hvidvin smages i vinglas fra Umbrien Italien

En vin med en stor krop føles tæt og fyldig i munden. Den kan have en kraftig smag og en længerevarende eftersmag. Viner med stor krop er ofte fremstillet af druer med højt sukkerindhold og tætte, modne druer, der har været i lang kontakt med skindet under gæringen. Denne proces giver vinen en stor mængde tanniner, som bidrager til vinens fylde og struktur.


Eksempler på vine med stor krop er Cabernet Sauvignon, Sagrantino og Zinfandel. Disse vine har ofte en kraftig smag af bær og røg, og de kan være tætte og tanninrige i munden.


En vin med en lille krop føles tyndere og mere flydende i munden. Den har en lettere smag og en kortere eftersmag. Viner med lille krop er ofte fremstillet af druer med lavere sukkerindhold og druer, der ikke har været i lang kontakt med skindet under gæringen. Disse vine har færre tanniner, hvilket gør dem mindre tætte og fyldige i munden.


Umbrien rødvin på Sagrantino

Eksempler på vine med lille krop er Pinot Grigio, Sauvignon Blanc og Riesling. Disse vine har ofte en frisk og let smag af citrus og grønne æbler, og de er mindre tanninrige i munden.


Det er vigtigt at huske, at vinens krop er et subjektivt udtryk, og hvad der føles som en stor eller lille krop vil variere fra person til person. Derudover kan vinens krop også ændre sig over tid, da vinen modner og udvikler sig i flasken.


I sidste ende er valget af vin med stor eller lille krop en smagssag, og det er vigtigt at prøve sig frem og finde den vin, der passer bedst til ens personlige præferencer.


Vin med stor krop findes i shoppen!

bottom of page