top of page

Forståelse af IGT-klassifikationen i Italiensk vinproduktion

En guide til de fire niveauer af Indicazione Geografica Tipica og deres betydning for vinproduktion og -kvalitet

Montefalco i Italien, hvor der produceres rødvin med Sagrantino

Italiensk vinproduktion er kendt for sin mangfoldighed og kvalitet, og en væsentlig del af dette er den systematiske klassifikation af vinene, som er baseret på deres oprindelse og kvalitet. Denne klassifikation, som kaldes Indicazione Geografica Tipica (IGT), er etableret for at give konsumenterne en forståelse af, hvad de kan forvente af en vin baseret på dets oprindelse og produktionsmetoder.


IGT-klassifikationen er inddelt i fire niveauer, hver med deres eget sæt af regler og krav, der skal opfyldes for at kvalificere sig til denne kategori.


Det første niveau er Indicazione Geografica Tipica semplice, hvilket svarer til den tidligere kategori Vin de Table i Frankrig. Disse vine er fremstillet af druer fra flere forskellige regioner i Italien og har ikke de samme strenge krav til oprindelse og produktionsmetoder som de øvrige niveauer.


Det andet niveau er Indicazione Geografica Tipica ordinaria, hvilket svarer til Vin de Pays i Frankrig. Disse vine er fremstillet af druer fra en specifik region i Italien og skal opfylde visse krav til oprindelse og produktionsmetoder for at blive kategoriseret som IGT ordinaria.


Det tredje niveau er Indicazione Geografica Tipica superiore, hvilket svarer til Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) i Frankrig. Disse vine er fremstillet af druer fra en specifik region i Italien og skal opfylde strenge krav til oprindelse, produktionsmetoder og kvalitet for at blive kategoriseret som IGT superiore.


Det fjerde niveau er Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), som er den højeste kategori inden for IGT-klassifikationen. Disse vine er også fremstillet af druer fra en specifik region i Italien, men skal opfylde endnu strengere krav til oprindelse, produktionsmetoder og kvalitet for at blive kategoriseret som DOCG.


IGT-klassifikationen er en nyttig værktøj for vinproducenter og -konsumenter, da den giver en forståelse af, hvad man kan forvente af en vin baseret på dets oprindelse og produktionsmetoder. Det er også et godt værktøj for vinproducenter, da det hjælper dem med at skille sig ud fra mængden og fremhæve deres unikke produkter.

bottom of page
Trustpilot