top of page

Denominazione di Origine Controllata (DOC): Forstå vinklassifikationen for DOC-vin i Italien


- Lær om historien bag DOC-systemet og de strenge krav, der stilles til produktionen af italienske DOC-vin


Denominazione di Origine Controllata (DOC) er en vinklassifikation i Italien, der sikrer, at vinene opfylder visse kvalitetskrav og er fremstillet på en bestemt måde. DOC-vinene kommer fra specifikke regioner i Italien og har en lang historie inden for vinproduktion.

Rødvin og hvidvin i vinglas ved et vinsmagsningsarrangement i Italien

DOC-systemet blev indført i 1963 for at sikre kvaliteten af italienske vin og for at beskytte de lokale vinproducerende områder. Over tid er der blevet tilføjet flere og flere regioner til DOC-systemet, og i dag findes der DOC-vin fra næsten alle regioner i Italien.

Der stilles en række krav til DOC-vinene, både når det gælder druerne, produktionsmetoden og vinens kvalitet. Nogle af de krav, der stilles til DOC-vinene, er følgende:  • Druerne skal være af høj kvalitet og være dyrket i den specifikke region, hvor vinen produceres.

  • Produktionsmetoden skal være traditionel og være i overensstemmelse med bestemmelserne for den specifikke region.

  • Vinen skal gennemgå en kvalitetskontrol, før den kan få DOC-status.

Et eksempel på en kendt DOC-vin er Chianti Classico, som er en rødvin fra Chianti-regionen i Toscana. Chianti Classico opfylder alle kravene for DOC-vin, herunder at druerne skal være af høj kvalitet og dyrket i Chianti-regionen, og at produktionsmetoden skal være traditionel og i overensstemmelse med bestemmelserne for regionen.

Italiensk vinbonde går på sin vinmark der laver vindruer til italienske vine

En anden kendt DOC-vin er Barolo, som er en rødvin fra Piemonte-regionen i norditalien. Barolo opfylder også alle kravene for DOC-vin, herunder at druerne skal være af høj kvalitet og dyrket i Piemonte-regionen, og at produktionsmetoden skal være traditionel og i overensstemmelse med bestemmelserne for regionen.

DOC-systemet er med til at sikre kvaliteten af italienske vin og hjælper forbrugerne med at navigere i det store udvalg af italienske vin. Så næste gang du skal vælge en italiensk vin, kan du holde øje med vinklassifikationen for at få en idé om kvaliteten og oprindelsen af vinen.


Hvis du kunne tænke dig at smage høj klasse vin fra Italien så hop ind på webshoppen herbottom of page