Dekantering af vin

Opdateret: 9. jan.


Dekantering eller iltning af vine, er et super essentielt træk for at få det absolutte maksimale ud af dine vine. Selv billige vine opnår smag og duft, der ligger markant over det forventelige i forhold til pris. Men hvad vil det sige at dekantere vin? Helt grundlæggende er det at lade vinen blive udsat for ilt og lade de gasser, der har været lukket inde i flasken, slippe ud.

Orangevine hældt op fra dekanteringskande.

Dekanteringen er en rimelig simpel opgave, du trækker proppen af og hælder indholdet af flasken over i en større beholder, om det er en karaffel, Magrethe skål eller en dekanteringskande designet til formålet, gør sig ikke så nøje. Inden servering kan du hurtigt hælde vinen tilbage i flasken med en tragt.


Vine skal dekanteres forskellig tid alt efter hvilken vin der er tale om. Hvidvine vil oftest have nået deres fulde potentiale efter 30 minutter, dette skyldes, at den første del af iltningen går til at få de overskydende gasser til at forlade vinen, der ofte vil blive mere frugtig og afrundet i smag og aroma efterfølgende. Mens LigeHvis hvidvinen er af orangestilen, vil den også have bedst af en længere iltningstid, da disse indeholder et større tanninindhold end normal hvidvin.


For rødvine skal du overveje lidt mere, hvilken drue der er tale om. Her er det afgørende, hvor mange tanniner der er i vinen. I bunden ligger en liste med de mest almindelige druer og hvor længe vi foreslår at lade vinen trække. Tanninfattige druer som Pinot noir eller Zinfandel behøver kun omkring 30 minutter som en hvidvin, druer med mellemniveau som Merlot og malbec vil kræve omkring 1 time, mens meget tanninholdige vine som dem lavet på Nebbiolo eller Sagrantino vil oftest være bedst efter 2 timer med iltning.

For hurtigt at finde den drue du skal bruge iltningstid for, trykker du ctrl+f og søger på den drue du ønsker, vil du blive sendt ned til den specifikke anbefaling.


Hos Rusticone sælger vi kun veganske naturlige vine, disse vine har ingen tilsætningsstoffer og derfor, vil de ofte have noget bundfald og i en tidlig alder. Nogle synes den ændrede mundfølelse med lidt såkaldt vinsten er ubehagelig og går ud over oplevelsen af vinen. Ved dekantering har du mulighed for at filtrere dette fra. Lad flaske stå oprejst 24 timer inden servering, når vinen hældes fra, lyses igennem flasken med en lommelygte, f.eks. Fra mobilen. Der hældes langsomt og når man er halvvejs gennem flasken kan tempoet sættes yderligere ned. Når det resterende vin er helt uigennemsigtigt kan man stoppe med at hælde, på den måde undgås bundfaldsrester og vinen fremstår mere klar i farven.


Vær opmærksom på vinens alder, gamle vine vil meget hurtigt blive for oxiderede ved dekantering, hvor de vil miste deres sidste aromaer og få en eddikesmag. Vi vil foreslå, at trække 5 minutter fra dekanteringstiden pr. År vinen har på bagen. Dette er vejledende, da store vine på pinot noir har fint modningspotentiale og derfor også 15 år efter produktion godt kan trække 30 minutter.


Vi vil slutte med et partytrick, hvis man har fået en fin, men ung flaske tanninholdig rødvin i værtsgave, som man egentlig godt kunne servere til middagen. Så kan man lave en "Poweriltning", ved at hælde vinen i blenderen og give den 10 sekunders fuld skræl. Her skal man være opmærksom på at have låget helt tæt, ellers bliver man jævnt upopulær. Vinen vil blive banket til at smage godt og så er der vist åbnet for samtaleemne om vin over middagen.

Middagsselskab med vinsmagning

Hvis du ikke vil misse nogle gode tips og tricks, kan du tilmelde dig her på sitet og få en mail, hver gang vi poster et nyt blogindlæg. Derudover giver det adgang til invitationer til vores kommende eksklusive vinsmagningsarrangementer i det nye år.


#IoBevoSagrantino



Liste med druesorter inddelt efter foreslåede tidsbehov for iltning:

Tanninfattige druesorter (30 min dekantering som standard)

  • Barbera

  • Brachetto

  • Cinsault

  • Frappato

  • Gamay

  • Lambrusco

  • Madeira

  • Pinot Noir

  • Schiava

  • Valpolicella blend (indeholder: Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella)

  • Zinfandel


Mellem mængde tanniner (1 times dekantering som standard)

  • Agiorgitiko

  • Alicante Bouschet

  • Blaufrankisch

  • Bobal

  • Bonarda

  • Cabernet franc

  • Carignan

  • Carmenere

  • Castelao

  • Concord

  • Dolcetto

  • Grenache

  • Malbec

  • Mencia

  • Merlot

  • Montepulciano

  • Negroamaro

  • Nerello Mascalese

  • Nero d’avola

  • Pinotage

  • Portvin

  • Rhone/GSM blend (kan indeholde bl.a. Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan og terret noir)

  • Sangiovese

  • Tempranillo

  • Zweigelt

Stor mængde tanniner (2 timers dekantering som standard)

  • Aglianico

  • Baga

  • Bordeaux blend (kan indeholde: Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, carmenere og petit verdot)

  • Cabernet saugvignon

  • Monastrell

  • Nebbiolo

  • Petit Verdot

  • Petit sirah

  • Sagrantino

  • Syrah

  • Tannat

  • Touriga Nacional

  • Xinomavro

 
Trustpilot