top of page

Brettanomyces i vinproduktion: Forståelse af den komplekse gærgruppe

-Brettanomyces kan give unikke smags- og aromaegenskaber til vinen, men kan også forårsage problemer. Lær hvordan man opdager fejl, og hvordan man undgår dem i vinproduktionen.

Brettanomyces, også kendt som "Brett", er en type gær, der ofte findes i vinproduktion. Mens det kan give unikke smags- og aromaegenskaber til vinen, kan det også forårsage problemer, hvis det vokser i for høje mængder.

Rødvin fra Italien, rødvin lavet på Sagrantino, produceret i Montefalco i Umbrien i Italien

Positivt kan Brett give smag af frugtige noter som fersken og abrikos, samt krydderier som kanel og krydderier. Det kan også give en dybere farve og kompleksitet til vinen. Således kan mange vinproducenter vælge at inkludere en lille mængde Brett i deres vin for at give denne ekstra dybde og kompleksitet.

Desværre kan Brett også give uønskede smage og lugte, såsom farve, dårlig lugt, eller en "medicinsk" smag. Disse fejl kan opstå, hvis Brett vokser i for høje mængder eller hvis vinen ikke er blevet lagret korrekt.

For at opdage, om en vin har fejl på grund af Brett, kan man kigge efter tegn som en "medicinsk" eller "læderagtig" smag, samt en dårlig lugt. En anden måde at opdage det på er at se på vinens farve, da en vin med for meget Brett ofte vil have en dybere og mørkere farve end normalt.

Det er vigtigt at bemærke, at selv om Brett kan give uønskede smage og lugte, kan det også give positive kvaliteter til vinen. Det er derfor vigtigt at finde den rette balance i vinproduktionen.

For at undgå problemer med Brett i vinproduktionen, er det vigtigt at holde et tæt øje med gærens vækst og at lagre vinen korrekt. Det er også vigtigt at sørge for, at vingæren er sund, og at der ikke er nogen andre mikroorganismer, der kan forårsage problemer.

I konklusion, kan Brettanomyces give vinen unikke smags- og aromaegenskaber, men kan også forårsage problemer, hvis det vokser i for høje mængder. Det er vigtigt at finde den rette balance i vinproduktionen, og at holde et tæt øje med gærens vækst og lagringen af vinen for at undgå fejl.

bottom of page