top of page

Alkohol i vin: Hvad gør det for smagen?

Hvordan alkohol opstår i vin, og hvordan det påvirker smagen


Alkohol i vin er et emne, der ofte debatteres blandt vinelskere. Mængden af alkohol i vinen kan have en stor indflydelse på smagen og den generelle oplevelse af vinen, men hvordan opstår alkohol i vin egentlig, og hvad gør det for smagen?


Vinglas med rødvin fra Umbrien i Italien med vindreun Sagrantino

Alkohol i vin opstår gennem gæringen af druesaft. Gæringen sker, når druesaften bliver udsat for gærceller, som omdanner sukker til alkohol. Mængden af alkohol i vinen afhænger af mængden af sukker i druesaften ved gæringens start, samt hvor længe gæringen forløber. Men hvad betyder så det for smagen af vinen?


Alkohol i vin påvirker smagen, da det bidrager til vinens fylde og struktur. Højere alkoholprocent i vinen kan give en varm og tæt smag, mens lavere alkoholprocent kan give en mere frisk og let smag.


Dette kan være nemt at mærke, hvis man sammenligner to vine med forskellig alkoholprocent. For eksempel kan en Chardonnay med en alkoholprocent på 13% have en mere fyldig og struktureret smag end en Chardonnay med en alkoholprocent på 9%.


vinsmagning af rødvin fra Italien fra vinglas

Men det er også vigtigt at huske, at alkohol i vin kan påvirke dine sanser, så du kan opleve at vinen smager anderledes efter du har drukket flere glas. Derfor er det en god idé at være bevidst om sin alkoholkonsumtion, når man nyder et glas vin.

Det er også vigtigt at huske, at alkohol i vin kan have en dehydrerende effekt, så det kan være en god idé at drikke vand ved siden af vinen for at undgå tømmermænd dagen efter. Så næste gang du nyder et glas vin, tænk på hvordan alkoholen påvirker smagen og husk at drikke ansvarligt. Cheers!


Find din næste vin i vores webshop!


bottom of page
Trustpilot